Quote volgt na afronding van de opdracht.

Van de jongeren die dak- en thuisloos zijn, heeft zestig procent een verleden in de jeugdzorg. Het blijken vaak jongeren te zijn die in een gezinshuis, kamertrainingscentrum of een (open of gesloten) behandelgroep woonden en deze plek kwijtraakten rond hun 18e verjaardag. Vanaf dat moment valt de zorg onder een andere gemeentelijke afdeling, die geen passende contracten hebben met de verblijfsplekken van deze jongeren. Het gevolg hiervan is dat jongeren hun woonplek kwijtraken.

De landelijke aanpak 16-27 van het Ondersteuningsteam Zorg voor Jeugd (OZJ) richt zich op het voorkomen van dakloosheid onder jongeren die uitstromen uit residentiele jeugdzorgvoorzieningen. Het OZJ levert met de aanpak doekracht in de vorm van implementatiecoördinatoren in vier pilotgemeenten. De aanpak (bestaande uit een inhoudelijke werkwijze en een implementatie werkwijze) is nog niet zodanig op papier uitgewerkt, zodat andere gemeenten ermee aan de slag kunnen. De wens is om de aanpak toegankelijk en implementeerbaar te maken voor meer gemeenten en de kennis en methodieken die ontwikkeld zijn landelijk te borgen op een passende plek. Daarnaast dient de aanpak onderzocht te worden op o.a. werkzame elementen, opschaalbaarheid, effecten op de levens van de betrokken jongeren en de besparingen die het mogelijk oplevert voor de gemeente. In dit project werk ik nauw samen met de projectleider van de landelijke aanpak 16-27 bij het OZJ.

Werkzaamheden als algemeen adviseur:

  • Oplijnen inzet team Leren en Verantwoorden t.a.v. ondersteuning bij het uit te voeren onderzoek
  • Meewerken aan uitvraag bij onafhankelijk en gerespecteerd bureau dat onderzoek kan doen naar de werkwijze/aanpak
  • Kennisproducten samen met het OZJ logisch indelen in het implementatieproces van het project
  • Medeontwikkelen van een Toolbox met uniforme (kennis)producten voor de aanpak  – gebruikmakend van de ervaringen uit pilotgemeenten -, waardoor andere gemeenten aan de slag kunnen met de aanpak
  • Opstellen in nauw overleg met OZJ van borgingscenario’s van de aanpak bij het Platform Sociaal Domein
  • Uitvoering geven aan het gekozen borgingsscenario

Periode: november 2024 t/m heden