Hoe kun je bij vastgelopen casuïstiek op het snijvlak van zorg en veiligheid toch een doorbraak realiseren? Dit is de hoofdvraag in het experiment ‘Van onmacht naar impact’ dat sinds 2021 liep in regio Haaglanden.
Het Zorg- en Veiligheidshuis Haaglanden heeft de afgelopen jaren een stevige domeinoverstijgende aanpak ontwikkeld voor casuïstiek op het snijvlak van zorg en veiligheid. Toch zitten professionals van het Zorg- en Veiligheidshuis soms met hun handen in het haar, omdat er geen passende oplossing beschikbaar is voor een klein aantal inwoners met (zeer) ernstig verward en risicovol gedrag.
In het project is bij twintig inwoners aan de hand van de Doorbraakmethode in de periode september 2021 t/m december 2022 ingezet op het creëren van rust en perspectief op het gebied van bestaanszekerheid, in plaats van het opvoeren van druk. Om verder afglijden te voorkomen is zoveel mogelijk maatwerk geboden. Biedt deze denk- en werkwijze professionals daadwerkelijk meer handelingsperspectief ? Voorkomt het daadwerkelijk verder afglijden van de persoon in kwestie? Deze vragen staan centraal in de overall analyse van het experiment en hebben een plek gekregen in de verhalenbundel ‘Doorbraak, doen wat nodig is. Zeven verhalen achter de casus’.
Werkzaamheden als projectleider in het stafteam van het Zorg- en Veiligheidshuis Haaglanden:
- Herijken projectplanning
- Voorbereiden en voorzitten van begeleidingscommissies t.b.v. toetsing inhoudelijke onderdelen verhalenbundel
- Coördinatie totstandkoming verhalenbundel
- Coördinatie inzet communicatieadviseur
- Uitwerken opzet van slotbijeenkomst van het project op 22 juni 2023
- Contact met ministerie VWS en met subsidieverstrekker ministerie van JenV
- Opstellen aanvraag tot definitieve vaststelling subsidiebeschikking
Periode: januari t/m juni 2023